Paardensportmassage

Wat is paardensportmassage?

Paardensportmassage is gericht op het soepel maken van de spieren zodat uw paard vrij kan bewegen en optimaal kan presteren. 

Meestal is een massage preventief, zo voorkom je dus vervelende blessures. Veel eigenaren zien een paardensportmassage als een goede 'check' voor hun paard. Vaak kom ik bij paarden waar de ruiters vaak nog 'kleine problemen' hebben zoals moeite met lengtebuiging, stelling, stijf aanvoelen met rijden, verkeerd of moeilijk aanspringen in galop, paarden die nukkig zijn met poetsen, zadelen of aansingelen. Signalen die veel grotere problemen in de toekomst al kunnen voorspellen. Ook kan ik als paardensportmasseur veel voor uw paard betekenen tijdens of na het herstel van een blessure.

'Veel eigenaren zien een paardensportmassage als een goede 'check' voor hun paard'.

Ook geschikt voor mijn paard?

Een paardensportmassage is geschikt voor elk type paard. Ook al zit het woord: 'sport' in de naam, het is echt niet alleen voor paarden die (hoog) in de sport lopen. Recreatiepaarden, oude of juist jonge paarden, warm- en koudbloeden, tuig-, men-, endurance-, dressuur- of springpaarden: een paardensportmassage daar kan elk paard baad bij hebben. 

Equine Taping

Naast mijn opleiding tot paardensportmasseur vind ik het interessant om mij regelmatig bij te scholen of iets totaal nieuws te proberen. Zo heb ik begin 2023 een cursus ┬┤Taping bij paarden┬┤ gevolgd. In deze cursus heb ik geleerd hoe ik paarden moet tapen. Dit is een prachtige aanvulling op mijn massagebehandelingen. Zo werken de effecten van een massage langer door vanwege de tape (die een paar dagen mag blijven zitten) en kan ik bijvoorbeeld door middel van te tape spieren voor langere tijd laten aanspannen of juist laten ontspannen. Ook kan een tape vocht afdrijvend werken, ideaal bij paarden met bijvoorbeeld stalbenen. 

Wil je meer lezen over Equine taping? Lees dan een van mijn blogs. 

'Een paardensportmassage is geschikt voor elk type paard.'

Hoe ziet een behandeling er in de praktijk uit?

Het is fijn als uw paard al schoon en droog klaar staat als ik kom, dat werkt voor mij het prettigst. Eerst stel ik de eigenaar een aantal vragen zodat ik meer te weten kom over het paard en genoeg achtergrond informatie heb. Daarna voel ik het paardenlichaam helemaal na. Ik voel de huid en spieren na op bijzonderheden. Ook maakt het paard op deze manier met mijn handen kennis op een zachte manier en kan vaak al een beetje ontspannen. Graag ik zie ik het paard vervolgens in beweging, dit kan aan de hand zijn of even aan de longeerlijn, dit uiteraard in overleg met de eigenaar. Dan vertel ik waar ik mij op ga concentreren tijdens de massage en waarom ik juist daar voor kies. Tijdens en na de massage is er uitgebreid tijd om alle vragen te stellen. 

Ik ga tijdens mijn massages uit van het 'gezonde paard'. Heeft u een paard dat ziek is of een serieuze blessure heeft meld dit mij dan van te voren. 

'Omdat ik vooraf informatie verzamel over uw paard , kan ik gericht en effectief masseren'

VPSN

Ik ben aangesloten bij de Vereniging Paarden Sportmasseurs Nederland. Om je aan te sluiten bij de VPSN dien je een geldig en erkend diploma te hebben als paardensportmasseur en daarnaast dien je een toelatingsexamen te doen. Ook weet je dat als een paardensportmasseur lid is van deze vereniging zich regelmatig laat bijscholen en op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen.

''Ik heb Bleska laten behandelen en merkte een paar dagen later al zo veel verschil! ze was een stuk soepeler! Ze neemt echt de tijd en er is absoluut geen haast! Maar heb haar niet vaak zo ontspannen zien staan! Zeker aan te bevelen!''  - Lisa