Balance Pads

01-10-2022

De Balance Pads

De Balance Pads, oftewel de balans kussens gebruik ik als aanvulling op de paardensportmassages en lessen die ik geef. Het is zeker geen ┬┤verplicht┬┤ onderdeel van de massage en ik gebruik ze alleen bij toestemming van de paardeneigenaar. In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen. 

Waar zijn de Balance Pads nou eigenlijk goed voor? 

Dat is de vraag die ik het meeste krijg. De pads zorgen voor een stukje bewustwording bij je paard. Door alle hoeven op de pads te hebben (ook als ze ijzers onder hebben kun je ze gebruiken) moet je paard de druk van het lichaam evenredig verdelen over zijn hoeven en benen. Hierdoor zul je al snel zien dat je paard moeite heeft met het vinden van zijn of haar balans. Je paard raakt even uit balans en gaat een soort van wiebelen. Je paard gebruikt hiervoor de stabiliteitsspieren. Deze type spieren kun je zelf moeilijk in de gewone training trainen. Omdat paarden altijd een voorkeurskant en been hebben zit hier ook een bepaalde scheefheid in. Door de balans kussens te gebruiken, train je dus eigenlijk deze stabiliteitsspieren. Dit kan voordeel hebben in de trailer, bij de hoefsmid of in je (dressuur)training.

Welke voordelen hebben de Balance Pads voor mijn paard?

Omdat elk paard een voorkeurshouding heeft en jij graag een recht paard hebt, kun je de Balance pads inzetten. Door op de pads te staan worden de paarden bewust van de scheefheid in hun lichaam. Zij moeten op de kussen immers alle hoeven evenredig verdelen anders vallen ze om of voelt het niet prettig aan. Je paard traint dus (onbewust) zijn evenwicht en zal minder scheef worden op zijn voorkeurskant. Bijvoorbeeld, een paard dat door een blessure erg lang zijn linker voorhoef heeft ontlast maar inmiddels is herstelt, de kans is groot dat dit been nog steeds onbewust ontlast wordt. Door op de balans kussens te gaan staan zal dit paard toch deze hoef even veel moeten gaan belasten als de andere hoeven. Hierdoor zal het paard weer rechter worden in zijn of haar lichaam. 

Kunnen de Balance Pads worden ingezet bij elk paard?

Ja, in principe wel. Natuurlijk is het belangrijk dat je paard (been/pees)blessure vrij is. Tot nu toe gaan ook alle paarden met een beetje geduld er op staan. Eenmaal erop ervaren ze dat de Pads ontspannend werken en kunnen ze heerlijk weg dummelen. Elke keer weer mooi om te zien. Ik raad altijd aan om de Pads nooit langer te gebruiken dan 30 minuten en als je paard aangeeft dat hij er genoeg van heeft dan is het ook tijd om te stoppen. Bij sommige paarden is dit al na een paar minuutjes en anderen staan er een tijdje langer op. Je paard kan er echt wel spierpijn van krijgen, dus de signalen die je paard geeft mag je nooit negeren.

Wat zie ik bij mijn paard als hij of zij op de Balans kussens staat?

Nou, een heleboel! Ten eerste het wiebelen, sommige paarden gaan als een schip in het water heen en weer. Anderen wiebelen maar een beetje, zowel van links naar rechts als van voor naar achter. Ook zie je verschillende spieren bewegen, vaak in de borst, maar ook regelmatig bij de rug of op andere plekken. Paarden gaan regelmatig met hun lip trillen, smakken, likken of gapen. Je ziet ze vaak ontspannen en de ogen sluiten. 

Heb je een opleiding gevolgd om de Balans Pads te gebruiken?

Nee, een opleiding is hier ook niet voor (zover ik weet). Wel heb ik meerdere workshops en seminars gevolgd bij de uit Amerika afkomstige Wendy Murdoch. Zij heeft aan de wieg gestaan met het werken met de Balance Pads, zij gebruikte eerder dezelfde pads als die ik nu gebruik. Inmiddels heeft zij haar eigen lijn met materialen opgezet en is dit verder uitgebouwd. Via YouTube vind je verschillende filmpjes van haar werkwijze.